Concrete manieren om je stoomoven dagelijks te gebruiken

Gepubliceerd op 5-09-2016

Veel mensen vinden het idee van een stoomoven leuk, maar weten niet hoe praktisch dit keukenapparaat is. In deze blog geven we je daarom concrete manieren om je stoomoven dagelijks te gebruiken.

De stoomoven: een praktisch en multifunctioneel apparaat dat we steeds vaker in keukens terug zien komen. De twee belangrijkste voordelen:

Voordeel 1: Met een stoomoven koken is niet alleen gezond, het is ook nog eens erg lekker omdat het de smaken en aroma’s van voedingsmiddelen versterkt. 

Voordeel 2: Koken op stoom een stuk gemakkelijker dan het gebruik van pannen op een fornuis. Bij een stoomoven loop je namelijk niet het risico dat iets overkookt of aanbrandt en hoef je er dus niet de hele tijd bij te blijven staan! 

Aardappelen, groenten, vlees en vis stomen

Bij vrijwel iedere avondmaaltijd serveren we groenten en vlees of vis. Een stoomoven maakt de bereiding hiervan een stuk gemakkelijker. Vlees en vis kun je het beste bij een lage temperatuur (tussen de 60°C en 98°C) stomen. Voor beiden geldt dat het handig is om je porties in kleinere stukken in de oven te leggen, zodat het stomen minder tijd in beslag neemt. Na ongeveer tien minuten is je eten klaar en geniet je van een zeer smaakvolle maaltijd zonder dat hier zout of kruiden aan te pas hoeven komen. 

Om je maaltijd helemaal compleet te maken, kun je kiezen om er bijvoorbeeld aardappelen bij te serveren. Hoewel we in Nederland gewend zijn om deze te koken, kunnen deze ook prima gestoomd worden. Dit kan gerust tegelijktijd met de andere groente! Aardappels gaarstomen kost ongeveer twintig minuutjes en je hebt hierbij de keuze om ze met of zonder schil te stomen. Het voordeel van aardappelen met schil is dat deze hun smaak en voedingswaarde behouden. 

Tip: gestoomde aardappelen vormen een prima basis om aardappelpuree of pommes duchesse van te maken. 

Ook ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren en wecken!

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook rijst kan in de stoomoven bereid worden. De hoeveelheid water en het aantal minuten dat de rijst gestoomd moet worden is afhankelijk van de soort rijst. Wil je graag wat extra smaak aan de rijst toevoegen? Gebruik dan bouillon in plaats van alleen water. Dit kan tevens de basis vormen voor een lekkere (én gezonde) saus. 

Naast het stomen van voedingsmiddelen kan een stoomoven ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Denk maar eens aan het ontdooien en opwarmen van producten, pocheren, blancheren en zelfs wecken. Kortom, een stoomoven is van alle markten thuis! Wil jij je huidige of nieuwe keuken verrijken met een stoomoven en elke dag weer profiteren van de vele voordelen? Vraag dan nu ons gratis magazine aan voor tips en inspiratie of kom langs in één van onze winkels.

 

Magazine aanvragen
Afspraak maken