Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Tips voor het schoonmaken van jouw keuken

Ben je benieuwd hoe je het beste jouw keuken kunt schoonmaken? Wij geven je de beste schoonmaaktips voor het onderhouden en schoonmaken van jouw keuken. Bij het onderhouden van een keuken komt namelijk veel kijken. Aangezien hier dagelijks gebruik van wordt gemaakt en de keuken daardoor vaak vies wordt, vergt de keuken een regelmatige schoonmaak. 

Het aanrechtblad kan niet tegen ieder schoonmaakmiddel, de geuren uit de oven zijn lastig weg te krijgen en de strepen op de kastjes gaan niet goed weg. Dit is slechts een greep uit de vervelende schoonmaak kwaaltjes in de keuken. Ben je benieuwd naar onze slimme tips om jouw keuken te laten glanzen als nieuw? Lees dan snel verder!

Iedere keukenstijl een ander onderhoud

Niet alleen ieder materiaalsoort, maar ook iedere keukenstijl vergt een ander soort onderhoud. Dit klinkt in eerste instantie heel gek, maar het is eigenlijk heel logisch. De buitenkant van de kastjes schoonmaken vergt namelijk een andere aanpak bij een matte keuken dan bij een hoogglans keuken. Matte keukenkastjes hebben een volledig mat oppervlak en een ruwere structuur. Gekleurde vloeistoffen, zoals koffie of rode wijn, zorgen daarom sneller voor verkleuringen. Daarom is een matte keuken schoonmaken erg belangrijk. Matte keukendeurtjes en -kastjes kun je het beste schoonmaken met water of zeepsop. Vlekresten verwijder je eenvoudig met een oplossing van 30% zeep en een zachte spons..

Een hoogglans keuken schoonmaken? Gebruik hiervoor zachte sponzen of doeken in plaats van microvezeldoeken en schuursponzen. Het oppervlak van de hoogglans keuken is volledig gesloten, waardoor vuil zich makkelijk laat verwijderen zonder kracht te moeten zetten. Zachte doeken voorkomen dan ook krassen op het gladde oppervlak.

Keukenkastjes schoonmaken is vaak een hele klus. Gelukkig zijn er een aantal handige oplossingen waardoor het schoonmaken een fluitje van een cent wordt. Gebruik bij het schoonmaken van de keukenkastjes een azijnoplossing. Meng een kopje witte azijn met water. Dit middel voorkomt ook het kromtrekken van hout of het slijten van lak. De buitenkant van de keukenkastjes kun je eenvoudig schoonmaken met wasverzachter. Doe een scheutje onverdunde wasverzachter op een keukenrol of droge doek en wrijf de vetvlekken en vuil gemakkelijk van de kastjes.

Ook kun je voor het schoonmaken van de kastjes kiezen voor een schoonmaakmiddel dat bestaat uit één derde deel plantaardige olie en twee derde deel zuiveringszout. De voegen schoonmaken in de keuken is ook een klus die je niet mag vergeten. Gebruik dezelfde oplossing van plantaardige olie en zuiveringszout en poets de voegen met een spons of een tandenborstel schoon.

Hoe je het aanrechtblad het beste kunt schoonmaken hangt af van het materiaal van het blad. Een composiet, marmer of graniet keukenblad schoonmaken? Een marmeren of granieten aanrechtblad schoonmaken is relatief eenvoudig. Dit blad heeft enkel heet water of een mild schoonmaakmiddel nodig. Een granieten aanrechtblad is namelijk niet bestand tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Een granieten aanrechtblad vergt daarom wel een ander soort onderhoud. Dit blad dien je minimaal twee keer per jaar te impregneren. Hierdoor is het beschermd tegen vlekken.

Het onderhoud van een composiet aanrechtblad is vergelijkbaar met dat van een granieten aanrechtblad. Een rvs aanrechtblad schoonmaken? Dit kun je het beste met groene zeep doen. Ontdek hier alle soorten aanrechtbladen en de daarbij behorende schoonmaaktips. Maak je aanrechtblad goed schoon door dagelijks de vaatdoek te verwisselen en reinig het met een vochtige vaatdoek met zuiveringszout. Veeg het aanrecht na met wat azijn om de overgebleven zoutresten te verwijderen.

Het regelmatig reinigen van keukenapparatuur is erg belangrijk. Aangezien je hiermee de lekkerste maaltijden bereidt, dienen deze onderdelen altijd fris te zijn. Heb je de oven of magnetron gebruikt en is deze toe aan een schoonmaakbeurt? Zorg ervoor dat de binnenkant volledig is afgekoeld voordat je de magnetron of oven gaat schoonmaken. De binnenkant kan eenvoudig afgenomen worden met een doekje met allesreiniger.

Heb je last van aangekoekte etensresten in de oven? Zet de oven dan een minuutje of vijf op de hoogste stand. Zet de oven vervolgens uit en plaats een pan of schaal met een scheut ammoniak in het midden van de oven. Laat dit een nachtje in de oven staan en daarna veeg je het vuil zo weg. Herhaal dit eventueel met een pannetje met citroensap, zodat je oven weer fris ruikt en blinkt als nieuw. Een oven schoonmaken is vanaf nu een fluitje van een cent! Een koelkast of kookplaat schoonmaken kan met een simpel schoonmaakmiddel. Ook een afzuigkap schoonmaken is een fluitje van een cent. Een rvs afzuigkap kun je eenvoudig schoonmaken door een pan met een uitgeknepen citroen op het vuur te zetten. Zet vervolgens de afzuiger aan. De damp reinigt de roosters en de binnenkant van de afzuigkap. Vaak kunnen de losse onderdelen van de afzuigkap nog extra gereinigd worden in de vaatwasser. 

Advies nodig bij het schoonmaken of onderhouden van je keuken?

Je aanrecht schoonmaken en ander keuken onderhoud is erg belangrijk voor een lange levensduur van de keuken. Zorg er daarom voor dat jij op de hoogte bent van hoe je jouw keuken het beste kunt schoonmaken. Wil je meer tips ontvangen voor het schoonmaken van jouw keuken? Bezoek dan een van de Brugman winkels en maak een afspraak met een van onze keukenadviseurs. Zij helpen je graag en voorzien je van de beste tips voor keuken onderhoud.

Kom je zonder afspraak in onze winkel? Dan kan het zijn dat de keukenadviseurs in gesprek zijn en jou niet volledig naar wens kunnen helpen. Plan daarom altijd een afspraak in om er zeker van te zijn dat de keukenadviseur van Brugman voldoende tijd voor jou neemt om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Magazine aanvragen
Afspraak maken