Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Afzuigkappen

Afzuigkappen zijn er in allerlei soorten en designs. Steeds vaker zijn ze de eyecatcher van de keuken, maar je kunt ook kiezen voor een onzichtbaar ontwerp afzuigkap. Ga jij voor een mooie, opvallende afzuigkap boven jouw aanrecht of is een kookplaat met downdraft afzuiging wellicht iets voor jou? Bekijk de vele mogelijkheden van Brugman en ontdek welke afzuigkap bij jouw keuken past!

Waar moet je op letten bij het kopen van een afzuigkap?

Wanneer je een afzuigkap gaat kopen dien je met een aantal factoren rekening te houden. Niet iedere afzuigkap is namelijk geschikt voor jouw keuken. Ook kies je uit standaard, energiezuinige en/of stille afzuigkappen in talloze stijlen. Om erachter te komen welke afzuigkap bij jou past, dien je rekening te houden met de volgende punten.

Recirculatie of afvoer naar buiten?

Welk soort afzuigkap jij nodig hebt hangt af van de mogelijkheden qua afvoer in jouw woning. 

 • Afzuigkap met motor
  Een afzuigkap met motor blaast de gefilterde kookluchtjes via de afvoerpijp naar buiten.
   
 • Afzuigkap zonder motor
  De afzuigkap zonder motor is ideaal wanneer je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem.
   
 • Recirculatie afzuigkap
  Een recirculerende afzuigkap is nodig als er geen afvoer naar buiten is. Dit type gebruikt een koolstoffilter en blaast de schone lucht weer dezelfde ruimte in.

Welke locatie voor de afzuigkap is mogelijk in jouw keuken?

Afzuigkappen zijn in diverse modellen verkrijgbaar en worden allemaal op een andere manier en andere locatie verwerkt in de keuken.

 • Eilandschouw
  Een eilandschouw is een echte blikvanger aan het plafond boven je kookeiland.
   
 • Schouwkap
  De schouwkap is ideaal om te plaatsen tegen een wand of in een hoek.
   
 • Downdraft afzuigkap
  Deze afzuigkap zit verwerkt in het aanrechtblad en schuif je omhoog wanneer je gaat koken.
   
 • Kookplaat met afzuiging
  De afzuiging zit in dit geval verwerkt in de kookplaat. Hiermee worden geuren en dampen direct opgenomen. Neem als voorbeeld de BORA afzuigsystemen.
 • Plafondafzuigkap
  De plafondafzuigkap wordt verwerkt in het plafond en is dus uit het zicht. Zo stoot je ook nooit meer je hoofd aan je afzuigkap. Kies je dit type? Let er dan op dat de afzuigkap extra krachtig is, gezien de grotere afstand tot de kookplaat.
   
 • Onderbouwmodel
  Dit model heeft meestal geen motor en is eenvoudig te monteren onder een van je keukenkastjes.
   
 • Vlakschermkap
  De vlakschermkap is een bijna onzichtbare afzuigkap, die je uitschuift als je kookt.
   
 • Inbouwmodel
  Een inbouwmodel is volledig ingebouwd in een keukenkast boven je aanrecht. Zodra je het deurtje opent, komt de afzuigkap in actie.

Bepaal de afzuigcapaciteit en de afmetingen

De afzuigcapaciteit en de afmetingen van de afzuigkap hangen af van de grootte van het kookveld. Wanneer je een te kleine afzuigkap hebt of een afzuigkap met een te lage afzuigcapaciteit, zullen kookdampen blijven hangen in de keuken. Wanneer je kap te groot is of een te hoge capaciteit heeft, zuig deze juist gezonde lucht uit de keuken. Laat je adviseren door een keukenspecialist tijdens een afspraak en ontdek wat het beste past bij jouw keuken.

Een energiezuinige of extra stille afzuigkap?

Hoe belangrijk vind jij de keuze voor een energiezuinige of extra stille afzuigkap? De afzuigkappen zijn verkrijgbaar met verschillende energielabels. Het geluidsniveau is afhankelijk van het formaat, het ontwerp, het materiaal van het afvoerkanaal, de hoogte, de geluidsisolerende materialen en de akoestiek in de woning.

Welke afzuigkap past bij jouw keukenopstelling?

Welke afzuiger in de keuken het meest geschikt is voorjou, hangt onder andere af van jouw keukenopstelling. Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een rechte keuken, parallel keuken of hoekkeuken is een schouwkap uitermate geschikt. Aangezien deze keukenopstellingen tegen de muur worden geplaatst, komt een schouwkap hier goed tot zijn recht. Heb je juist een open keuken of kookeiland? Dan is een kookplaat met afzuiging of downdraft afzuigsysteem een prachtige optie. Hierdoor hangt er geen grote afzuigkap boven het eiland en oogt de keuken ruimtelijker. Wil je toch een afzuigkap? Kies dan voor een eilandschouw in een stijl naar jouw wens!

Welke afzuigkap past bij jouw interieurstijl?

Aangezien een afzuigkap vaak direct opvalt in de keuken, is het belangrijk dat deze goed aansluit bij jouw keukenstijl. Een afzuigkap is vaak uitgevoerd in de kleur chroom of rvs. Deze kleur past bij vrijwel iedere keukenstijl. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een afzuigkap in de kleur van de keuken. Hierdoor valt de afzuigkap in de keuken prachtig weg in het geheel, wat zorgt voor een mooie eenheid in de ruimte. Houd je van een moderne keukenstijl en wil je alles zo minimalistisch mogelijk? Kies dan voor een afzuigkap die volledig is weggewerkt in de bovenkastjes, het plafond of in het aanrecht. Een BORA afzuigsysteem is dan ook een echte aanrader voor de moderne keukenstijl! In een landelijke of industriële keuken mag een afzuigkap daarentegen juist wel goed opvallen. Kies bijvoorbeeld voor een stoere, matzwarte afzuigkap voor in jouw industriële keuken!

Welk merk spreekt je aan?

Er zijn verschillende merken keukenapparatuur met een breed assortiment aan afzuigkappen. Populaire merken zijn Siemens, Novy, Bosch, Whirlpool, Smeg en Bauknecht. Hecht je waarde aan energiezuinigheid? Ben je op zoek naar die ene Siemens afzuigkap of Novy afzuigkap die je in een woonblad hebt gezien? Onze adviseurs zijn thuis in alle merken en vertellen je alles over de specifieke mogelijkheden.

Afzuigkap kopen? Kom langs en ontdek de mogelijkheden!

Wil je een nieuwe afzuigkap kopen voor in jouw keuken, maar heb je nog vragen of advies nodig? Kom dan langs bij Brugman en laat je adviseren. De keukenadviseurs van Brugman helpen je graag bij een geschikte afzuigkap kiezen voor in jouw woning. Maak een afspraak om er zeker van te zijn dat de specialist alle tijd voor jou heeft. Ook helpen we je uiteraard gratis en vrijblijvend met al jouw andere vragen.

Magazine aanvragen
Afspraak maken