Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Kookplaten

De kookplaat is het onderdeel wat je het vaakst gebruikt in de keuken. Je bereidt hier de heerlijkste gerechten mee. Het is daarom belangrijk dat de kookplaat voldoet aan jouw wensen. Hoeveel kookpitten heb jij nodig tijdens het bereiden van je maaltijden? En ga je voor gas of inductie? Er zijn verschillende soorten kookplaten verkrijgbaar, waardoor je deze perfect afstemt op jouw wensen. Bepaal welke kookplaat het beste bij jou past aan de hand van onze handige tips. 

Kies je voor gas of inductie?

De kookplaat is een belangrijk onderdeel van je keuken. Voor elke keuken én manier van koken is er een geschikte kookplaat. Er is volop keuze in werking, energieverbruik én uitstraling. Wil jij liever koken op gas of inductie? We lichten de verschillen en de voor- en nadelen tussen deze twee varianten voor je uit.

Een inductiekookplaat

Een elektrische kookplaat verwarmt pannen via elektromagnetische straling. 

Voordelen:

  • Bij de inductiekookplaat wordt de plaat zelf niet heet en is dus extra veilig.
  • De inductiekookplaat is energiezuinig.
  • De inductiekookplaat is erg makkelijk schoon te maken.

Nadelen:

  • De inductie reageert minder snel dan gas.
  • Je hebt speciale inductie pannen nodig.

Een gaskookplaat

Een gaskookplaat bevat branders om pannen op te zetten en verwarmt de pannen door middel van gas. 

Voordelen:

  • De gaskookplaat is relatief goedkoop in aanschaf.
  • De gaskookplaat reageert snel. Dit is ideaal voor biefstuk bakken en flamberen.

Nadelen:

  • De gaskookplaat is vaak lastig schoon te maken.
  • Een gaskookplaat is minder veilig dan een inductiekookplaat, aangezien je hier met direct gas en vuur werkt.

Verschil tussen inductie en keramisch koken

Een inductiekookplaat is een elektrische kookplaat die de pannen verwarmt door middel van elektromagnetische stralingen. Een keramische kookplaat is een kookplaat die werkt op elektriciteit en de pannen verwarmt door verwarmingselementen in de vorm van metalen spiralen. Het oppervlak van de keramische kookplaat is gemaakt van glaskeramiek. Een inductiekookplaat verwarmt over het algemeen sneller, energiezuiniger en veiliger dan een keramische kookplaat.

Bij een keramische kookplaat zijn geen speciale pannen nodig, wat bij inductie platen wel het geval is. Een keramische kookplaat heeft daarnaast vaste verwarmingselementen. Een inductiekookplaat past zich aan naar de grootte van de pan. Hierdoor zul je nooit teveel energie gebruiken. Daarnaast wordt de inductiekookplaat, in tegenstelling tot de keramische kookplaat, nooit warm. Extra veilig dus!

Hoeveel kookpitten heb ik nodig?

Ben jij een echte keukenprins of -prinses? Dan zul je wat meer kookpitten nodig hebben dan wanneer je simpele gerechten bereidt. Ook de grootte van het huishouden bepaalt het aantal kookpitten. Maak je vaak uitgebreide gerechten voor meerdere personen? Dan heb je minstens vier kookpitten nodig. Wanneer je alleen voor jezelf kookt is twee pitten soms al genoeg. De meeste kookplaten zijn voorzien van vier of vijf kookpitten.

Ga je voor een kookplaat of een compleet fornuis?

Ben jij op zoek naar een losse kookplaat of ga je voor een compleet fornuis? Een fornuis is een oven en kookplaat in één en is dus multifunctioneel. Het grootste voordeel van een fornuis is dat je de kookplaat en oven dicht bij elkaar hebt, zodat je beiden tegelijk in de gaten kunt houden. Daarnaast zijn vrijstaande fornuizen in moderne en authentieke retro modellen verkrijgbaar, waardoor je een unieke uitstraling naar de keuken brengt. Deze blikvanger is dan ook een perfecte optie voor in een woonkeuken of open keuken.

Kookplaat kopen? Maak een afspraak en ontvang advies

Wil jij een kookplaat kopen? Als het gaat om kookplaten ben je nu al een stuk wijzer. Maar weet je nu al welke keuken kookplaat het meest geschikt is voor jou? Welke grootte wil je en wat is mogelijk bij jouw nieuwe keuken? Kom voor een vrijblijvend en persoonlijk advies naar een van onze winkels. Maak een afspraak en laat je adviseren door een keukenexpert van Brugman. Zij helpen je graag en kijken welke kookplaat voldoet aan jouw eisen. Ook met andere vragen voor jouw nieuwe keuken helpen zij je graag.

Magazine aanvragen
Afspraak maken