De kookplaat: kies de kookplaat die werkt voor jouw keuken

Welke kookplaat is ideaal voor mij?

Je kookplaat is een belangrijk onderdeel van je keuken. Voor elke keuken én manier van koken is er een geschikte kookplaat. Er is volop keuze in werking, energieverbruik én uitstraling.

 • Een inductiekookplaat. Een elektrische kookplaat die pannen verwarmt via elektromagnetische straling. De plaat zelf wordt niet heet. Inductie reageert net zo snel als gas, maar is energiezuiniger. Hiervoor heb je wel speciale pannen nodig.
   
 • Een gaskookplaat. Dit type kookplaat kennen we allemaal. Is relatief goedkoop in aanschaf en reageert snel; ideaal voor biefstuk bakken en flamberen.

De juiste functies en eigenschappen

Het is vooral belangrijk dat je kookplaat past bij jouw kookstijl. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten van belang bij je keuze voor een kookplaat:

 • Functionaliteit. Kijk naar welke gerechten je veel bereidt. Bak je vaak vlees, dan word je vast blij van een gas- of inductiekookplaat, omdat die snel reageert. Ben jij iemand die veel pannen tegelijk op het vuur heeft staan? Dan kies je natuurlijk voor een grote kookplaat met minimaal vijf pitten. En wok je graag? Dan neem je natuurlijk een wokbrander!
   
 • Onderhoud. Het voordeel van glas, inductie of een keramische kookplaat is dat het gladde oppervlak erg makkelijk schoon te maken is. Een gaskookplaat is lastiger te reinigen. Alhoewel de meeste gasfornuizen van tegenwoordig zijn voorzien van kelken uit één stuk, wat qua onderhoud een verbetering is.
   
 • Design. Graag een strakke vormgeving? Dan past inductie, keramisch of gas op glas waarschijnlijk het beste in je keuken. Een vrijstaand fornuis staat prachtig in een landelijke stijl. En ben je liefhebber van Italiaans ontwerp? Denk dan eens aan een SMEG- of Boretti-gasfornuis.
   
 • Veiligheid. Veiligheid is een belangrijk aspect bij de keuze voor een kookplaat. Zeker wanneer je kinderen hebt. Een kookplaat die snel opwarmt en afkoelt, is het veiligst. Inductie is extra veilig vanwege de pandetectie. Haal je de pan eraf ? Dan schakelt de kookplaat automatisch uit. Leg je er iets op, een lepel bijvoorbeeld, dan slaat de kookplaat niet aan. Kijk bij gas of de knoppen van beveiliging zijn voorzien.
   
 • Energieverbruik. Dit aspect verschilt nogal per kookplaat. De inductiekookplaat is zeer energiezuinig. Een keramische kookplaat presteert op dit vlak minder, maar is wel weer goedkoper in aanschaf. Een vrijstaand fornuis is ook niet erg energiezuinig. Deze kies je vooral vanwege de uitstraling.

Gas op glas is dé trend

Koken op gas is nog steeds de populairste manier van koken. Gas reageert lekker snel en is goedkoop. Gaskookplaten zijn alleen vaak wat lastiger te reinigen. Je kunt nu ook kiezen voor een kookplaat die we gas op glas noemen. Een kookplaat met het gemak van gas, maar toch gemakkelijk schoon te maken! En het ziet er ook nog eens super strak uit.

Een flexibele kookplaat, handig!

Siemens Flex Induction. Bekijk het filmpje!

Jouw ideale kookplaat; Brugman helpt bij je keuze!

Laat je goed adviseren bij de aanschaf van een kookplaat, zodat je er jarenlang plezier van hebt. Onze adviseurs luisteren naar je wensen en helpen je bij het maken van de juiste keuze.

 • Vraag ons nieuwe gratis keuken en badkamer magazine aan
 • 60 pagina’s vol met inspiratie
 • Binnen 3 dagen in de brievenbus​

Kom langs voor persoonlijk advies

Adviesgesprek

De eerste stappen in het keuzeproces zijn gezet! Onze adviseurs helpen je vanaf hier graag verder. Kom langs in een van onze vestigingen.

Antoon BoerenVestigingsmanager

De eerste stappen in het keuzeproces zijn gezet! Onze adviseurs helpen je vanaf hier graag verder. Kom langs in...

Lees meer

De eerste stappen in het keuzeproces zijn gezet! Onze adviseurs helpen je vanaf hier graag verder. Kom langs in een van onze vestigingen.

Antoon BoerenVestigingsmanager
Home
Terug
Sluiten