Landelijke keukens: waaraan herken je een landelijke keuken?

Landelijke keukens: robuust en sfeervol

Landelijke keukens ogen authentiek, robuust en warm. Veel thuiskoks en liefhebbers van gezellige woonkeukens en een boerderijsfeer kiezen voor landelijke keukens. Niet gek, want zodra je er een binnenkomt krijg je zin om een heerlijke stoofschotel te maken of een beschuitje met verse aardbeien te smeren.

Kenmerkende onderdelen van landelijke keukens zijn:

 • Houten keukenkastjes. Vooral de deurtjes geven de keuken een authentieke uitstraling, mede door de freesbewerking. Ook hout met een whitewash finish is typerend voor landelijke keukens.
 • Een werkblad van natuurlijk materiaal. Graniet en composiet worden veel toegepast in landelijke keukens.
 • Een groot vrijstaand fornuis. Blikvanger in de meeste landelijke keukens, meestal onder een grote brede schouw, maar de combinatie met kookeiland werkt ook heel goed!
 • Een grote, robuuste keukentafel. Landelijke keukens bieden niet alleen veel ruimte om te koken maar ook om gezellig samen te eten of een spelletje te doen.
 • Warme grijstinten. Een veelgebruikte kleurcombinatie is magnolia en antraciet.

Het verschil met klassieke keukens

Landelijke keukens hebben veel gemeen met klassieke keukens, zoals een brede schouw en een werkblad van natuurlijk materiaal. Maar waar landelijke keukens robuust en warm overkomen, ogen klassieke keukens vaak sierlijk door de glazen deurtjes en tierelantijnen. Veel klassieke keukens zijn crèmekleurig, terwijl je in landelijke keukens vaak grijstinten ziet.

Een landelijke keuken: iets voor jou?

Landelijke keukens zijn er in allerlei variaties. Daardoor past dit type keuken in uiteenlopende woningen en interieurs. Overweeg je een landelijke keuken? Probeer dan alvast de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden.

 • Een goede combi met je woning en interieur? Landelijke keukens vragen niet per se om een groot huis op het platteland. Hun authentieke, warme uitstraling kan ook heel goed tot zijn recht komen in een appartement in de stad. Natuurlijk speelt je interieur wel een belangrijke rol: de combinatie moet kloppen.
 • Wat is jouw 'huisstijl'? Hou je van orde, rust en symmetrie? Dan is een moderne keuken jou wellicht op het lijf geschreven. Landelijke keukens zijn vaak wat minder strak en daardoor erg gezellig. Misschien is de combinatie iets voor jou? Bepaalde onderdelen van moderne keukens passen heel goed bij de stijl van landelijke keukens. Zo creëer je een spannend geheel.
 • Hoe belangrijk is onderhoudsgemak? Voor de ultieme authentieke en warme sfeer worden in landelijke keukens veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout en graniet. Deze zijn wel wat krasgevoeliger en vragen meer onderhoud. Een slim alternatief is een aanrechtblad van kunststof, dat je kunt bestellen in elke kleur en (landelijke) look.

Gedegen advies in landelijke keukens

Onze adviseurs kunnen je nog veel meer vertellen over landelijke keukens, en hoe een landelijke keuken in jouw huis het beste tot zijn recht komt. Kom gerust naar een van onze vestigingen voor advies!

Onze landelijke keukencollectie

Bij Brugman heb je ontzettend veel keus als je kiest voor een landelijke keuken. We hebben tal van kleuren en materialen om uit te kiezen. En uiteraard alle A-merken inbouwapparatuur om je landelijke keuken echt af te maken. Bekijk onze landelijke keukencollectie.

Ook alles lezen over moderne keukens

Niet echt een type voor een landelijke keuken? Dan zie je waarschijnlijk meer in een moderne keuken met strakke lijnen, greeploze kasten en design apparaten. Ook in moderne keukens heeft Brugman veel keus. Lees hier alles over moderne keukens.

Geen landelijke keuken zonder vrijstaand fornuis

Om een landelijke keuken echt af te maken kies je natuurlijk voor een vrijstaand fornuis. Je kunt hierbij vaak kiezen tussen uit een nostalgische of moderne versie. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan hier alles over vrijstaande fornuizen.

Gratis Brugman magazine

 • 56 pagina's inspiratie
 • Gratis in de brievenbus
 • Inclusief echte klantenervaringen
Home
Terug
Sluiten