Keukenverlichting: spelen met licht, sfeer en functionaliteit

Keukenverlichting: Functioneel en sfeervol

Keukenverlichting is niet alleen praktisch bij het bereiden van je maaltijd; het brengt ook sfeer en gezelligheid in je keuken. Er zijn allerlei soorten keukenverlichting. Van warm halogeenlicht tot speelse ledverlichting in allerlei kleuren. Je kunt kiezen uit verschillende lichtbronnen en armaturen die passen bij de uitstraling en indeling van je keuken.

Belangrijke plaatsen voor keukenverlichting

Allereerst de praktische kant van keukenverlichting. Je wilt natuurlijk dat je overal in de keuken goed zicht hebt. Hou daarom rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Zeer belangrijk is goede keukenverlichting boven elk deel van je aanrechtblad. Plaats in elk geval lichtpunten boven je werkblad en spoelbak. Hou er rekening mee dat de afzuigkap standaard voorzien is van verlichting.
  • Heb je geen bovenkasten? Of bevat jouw keuken een kookeiland? Denk dan eens aan handige inbouwspots, weggewerkt in het plafond.
  • Zorg ook voor voldoende verlichting in het zitgedeelte. Je kunt kiezen voor subtiele (inbouw)spots of juist opvallende lampen. Heb je een leefkeuken met een grote eettafel? Dan is een echte eyecatcher boven de eettafel het overwegen waard. Ben je toch aan het verbouwen? Overweeg dan een centrale wandschakelaar om je keukenverlichting eenvoudig te dimmen of uit te zetten.

De wisselwerking met daglicht

Ramen in je keuken zorgen voor natuurlijke keukenverlichting. Maar daglicht alleen is niet voldoende. Denk maar aan die donkere winterdagen. Natuurlijk hou je bij de keuze van je keukenverlichting en het aantal lichtpunten wel rekening met de inval van het daglicht.

Soorten verlichting

Je hebt de keuze uit drie vormen van keukenverlichting:

  • Ledverlichting Ledverlichting heeft de toekomst. Niet zo vreemd, want met ledspotjes of -strips kies je voor speelse lichteffecten in elke gewenste kleur. Een ledstrip bij de keukenplint of om een hoge kastenwand geeft jouw keukenverlichting een extra dimensie. Ledverlichting is wel wat duurder in aanschaf, maar verbruikt weinig stroom en gaat erg lang mee. Zo haal je de aanschafprijs van jouw keukenverlichting er snel weer uit.
  • Halogeenverlichting Halogeenverlichting wordt samen met ledverlichting het meest toegepast in nieuwe keukens. Deze praktische vorm van keukenverlichting past eenvoudig in elke keuken.
  • Tl-verlichting De tl-lamp was vroeger populair, maar wordt tegenwoordig niet veel meer toegepast. Tl-verlichting is niet bepaald sfeervol en bovendien een weinig duurzame vorm van keukenverlichting.

Steek eens je licht op bij ons!

Keukenverlichting is erg belangrijk om de juiste sfeer te creëren in je keuken. Kom voor een goed advies daarom langs in een van onze vestigingen. Onze adviseurs helpen je graag!

Je accessoires verdienen wat extra licht

Het is de moeite waard om je zorgvuldig gekozen keukenstyling wat extra licht te geven. Ben je er nog niet helemaal uit hoe je jouw accessoires in je nieuwe keuken een plek kunt geven? Lees dan hier alles over nissen en wandplanken.

De inhoud van je koelkast in de spotlights

Tegenwoordig zijn ook veel koelkasten binnenin voorzien van led verlichting. Soms ook op extra plekken dan wat standaard is. Zo heb je extra goed zicht op de producten in bijvoorbeeld je verslade.

Alles lezen over afzuigkappen

Houd er ook rekening mee dat er meestal verlichting in je afzuigkap aanwezig is. Boven je kookplaat en daar omheen ben je dus al voorzien van voldoende licht! Lees hier alles over afzuigkappen.

Gratis Brugman magazine

  • 56 pagina's inspiratie
  • Gratis in de brievenbus
  • Inclusief echte klantenervaringen
Home
Terug
Sluiten