Zo kies je de ideale keukenopstelling - Brugman

Keukenopstellingen

Probeer het maximale uit jouw keukenruimte te halen. Populaire keukenopstellingen zijn:

 • Kookeiland. Ook wel: eilandkeuken. Ideaal als je houdt van een ruim werkblad, veel beweegruimte en kookcomfort. Een kookeiland is ideaal in een grote, open ruimte. Deze opstelling wordt vrijwel altijd gecombineerd met een hoge kastenwand, die veel opbergruimte biedt.
   
 • Hoekkeuken. Wil je de beschikbare ruimte maximaal benutten? Dan is een hoekkeuken vaak interessant. Deze biedt extra werkruimte en mogelijkheden voor een ruimere opzet, bijvoorbeeld met een dubbele gootsteen of een groter fornuis.
   
 • Rechte keuken. Ideaal voor kleinere ruimtes. In combinatie met een praktische inrichting en compacte inbouwapparatuur haal je alles uit de ruimte, hoe beperkt die ook is.

 

Vraag ons gratis keuken en badkamer magazine aan

 • 56 pagina's vol met inspiratie
 • Binnen 3 dagen in de brievenbus

Kookeiland of anders; waar let je op?

Enkele vragen die je jezelf kunt stellen bij het bepalen van de indeling van jouw keuken zijn:

 • Traditioneel of trendy? 

Kies je voor een keuken met zowel onder als boven kastjes? Of laat je bovenkastjes achterwege? Er zijn volop mogelijkheden om jouw unieke keuken neer te zetten. Ook als een kookeiland geen optie is.

 • Wat is praktisch? 

Vind je opbergruimte belangrijk? Dan is een kookeiland interessant. Een kookeiland leent zich namelijk voor extra veel hoge inbouwkasten. Hierin kun je weer veel inbouwapparatuur kwijt, zoals een koelkast, koffiezetter en een combimagnetron of -oven.
 

 • Wat is knus?

Een kookeiland is bij uitstek een gezellige opstelling. De kok staat richting zijn gezelschap en anderen kunnen erbij komen zitten. Maar ook als je geen kookeiland wilt, kun je zo'n setting creëren. Een hoekkeuken kan bijvoorbeeld ook naar de huiskamer gericht zijn. Een schiereiland is ook een leuke optie. Dit is een kookeiland dat aan één kant de muur raakt. Zo heb je net wat minder ruimte nodig én je creëert een gezellige bar.

Wat zijn de mogelijkheden?

Niet elke keuken leent zich voor een kookeiland. Bepalend voor de mogelijkheden is vooral de hoeveelheid ruimte die je hebt. En wanneer je een keuken vervangt, is het − wat betreft leidingwerk en afvoer − vaak net zo makkelijk om dezelfde vorm keuken terug te plaatsen. Heb je genoeg ruimte, dan is een kookeiland vaak een prima optie. En misschien kun je die extra ruimte zelf creëren? Bijvoorbeeld door een muur te slopen en de keuken en woonkamer bij elkaar te trekken.

Kom langs voor je kookeiland of andere keukenvorm

Wordt het een kookeiland of past een andere opstelling beter bij jouw keuken en wensen? Onze adviseurs helpen jou de juiste keuze maken.

Bekijk ook

Een keuken stel je samen uit meerdere producten, zoals een aanrechtblad, apparatuur, kasten en grepen. In deze productgroepen zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Je vindt ze hier!

Home
Keukens
Terug
Sluiten