Ruimtelijke open keukens

De open keuken is het meest geliefd om de gezelligheid. Wanneer de keuken direct verbonden is met de woonkamer is het namelijk makkelijk om contact te maken tijdens het koken. Daarnaast is deze keukenopstelling ook erg handig wanneer je kleintjes hebt die je in de gaten wilt houden. Of om tijdens het koken je favoriete tv-programma te kijken. We hebben de kenmerken van een open keuken voor je op een rij gezet:

Open opstelling. Een open keuken heeft natuurlijk een open opstelling. Dit kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan een hoekkeuken of een rechte keuken met een bar. Een overeenkomstig kenmerk van alle open keukens is dat de keuken niet afgesloten is van de woonkamer, bijvoorbeeld door muren of deuren. 
Gevoel van ruimte. Door een open keuken krijg je een gevoel van ruimte. Door een eettafel in de open ruimte te plaatsen creëer je een echte leefkeuken.
Een eiland als blikvanger. Veel mensen kiezen voor een eiland als blikvanger in hun open keuken. Van het eiland kun je bijvoorbeeld een bar maken, een kookeiland of allebei!
Opgeruimd. Een open keuken komt het best tot zijn recht wanneer deze netjes is opgeruimd. Eventuele afwas is tenslotte ook vanuit de woonkamer te zien.
Aandacht voor de afzuigkap. Kookgeuren door het hele huis is niet ideaal. Tegenwoordig zijn er krachtige afzuigsystemen in allerlei mooie designs, zodat geuren je woonkamer niet zullen bereiken.

Ontwerp jouw eigen open keuken

Ben je benieuwd of een open keuken de perfecte keukenopstelling is in jouw woning? Gebruik dan de Brugman keuken 3D ontwerp tool. Met deze tool is het ontzettend makkelijk je eigen keuken te ontwerpen. Vraag je je af waar je de kookplaat het beste kan plaatsen ten opzichte van de spoelbak en de koelkast? In de 3D ontwerp tool kun je de verschillende opties uitproberen. Ook helpt deze tool je met het kiezen van de stijl die jou aanspreekt. Ga jij voor een moderne, landelijke, klassieke of een industriële keuken? Probeer het uit!

Tips voor een open keuken

Om jouw open keuken praktisch in te delen, hebben we een aantal tips op een rij gezet:

  • Zorg voor een slimme opstelling zodat je altijd een mooi aanzicht hebt vanuit de woonkamer. Wanneer je kiest voor een kookeiland heb je aan de achterzijde een goede plek waar het wat rommeliger kan zijn. 
  • Voor een opgeruimd effect kun je het beste kiezen voor inbouwapparatuur en de prullenbak netjes weggewerken. 
  • Zorg dat de warmte die gecreëerd wordt met koken en bakken goed weg kan, zodat je niet hoeft te puffen in de woonkamer. Plaats de thermostaat niet in de keuken, want dan zal het misschien juist niet warm genoeg worden in de woonkamer.
  • Stem de stijl van de open keuken af op de sfeer in de woonkamer. Dan worden beide ruimtes één geheel. Een vloer en plafond die doorlopen van de woonkamer naar de keuken zullen dit effect nog eens versterken. 
  • Wanneer je klaar bent met koken zal je het werklicht willen dimmen en is het fijn als je sfeerverlichting aan kan zetten. Denk hier dus goed over na bij het maken van een lichtplan voor de keuken. 

Advies over de keukenindeling

Wil je graag advies over het indelen van jouw open keuken? Kom naar één van onze vestingen en bekijk de opties samen met onze adviseurs. Ook als je meer informatie nodig hebt of graag wil dat we voor jou aan de slag gaan met een keukenontwerp, kan je terecht in onze winkels. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een open keuken.

Bekijk ook

open keuken

Open keukens

Parallelkeukens

Parallelkeukens

G keukens

G keukens

U keukens

U keukens

L keukens

L keukens

Home
Terug
Sluiten