Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Rechte keukens: efficiënt en ergonomisch koken

De rechte keuken is de meest bekende en eenvoudige keukenopstelling. Deze opstelling is zoals de naam al zegt rechttoe rechtaan. Of je nu beschikt over een grote of kleine ruimte, een rechte keukenopstelling past altijd!

Omdat een complete rechte keuken in de meeste gevallen erg compact is, wordt deze keukenopstelling vooral in smallere ruimtes gebruikt. De compacte vorm zorgt daarnaast voor een efficiënt en ergonomisch gebruik, zodat je met veel plezier je maaltijden kunt bereiden.

Een rechte keuken wordt vaak langs de langste zijde van de kamer geplaatst, zodat je zoveel mogelijk ruimte creëert. Ook als de keuken recht is, is het mogelijk om de ruimte overzichtelijk in te delen. Wil je meer weten? Lees dan verder voor meer rechte keuken inspiratie!

Efficiënt en ergonomisch

Een rechte keuken is ideaal wanneer de ruimte in je keuken beperkt is. Door de compacte vorm bevinden alle kastjes zich naast en boven elkaar, waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Bovendien hoef je hierdoor niet veel meters af te leggen, wat een rechte keukenopstelling naast efficiënt ook erg ergonomisch maakt. Let er wel op dat je de keuken niet te lang maakt. Dit vermindert het gebruiksgemak. Een rechte keuken is voor iedere ruimte geschikt, maar komt het beste tot zijn recht in een kleinere ruimte.

Rechte keukens in verschillende afmetingen

Omdat bij een rechte keuken alle kasten en keukenonderdelen zich op één lijn bevinden is het verstandig dat de keuken niet te lang is. Een rechte keuken van 3 meter lang of een rechte keuken van 4 meter lang zijn dan ook gangbare maten, maar ook de allerkleinste ruimtes lenen zich perfect voor een rechte keuken. Voor optimaal gebruiksgemak wordt geadviseerd om de koelkast, het kookoppervlak en het spoelgedeelte dicht bij elkaar te plaatsen. Onze adviseurs helpen je graag bij het indelen van jouw ideale keuken.

Rechte keukens met verschillende onderdelen

Rechte keukens zijn er niet alleen in verschillende maten, maar ook met verschillende onderdelen. Zo heb je de keuze uit een rechte keuken met of zonder bovenkastjes. Een lange rechte keuken zonder bovenkasten benadrukt de lengte van de ruimte. Bij een rechte keuken met bovenkasten geniet je daarentegen van extra veel opbergruimte. Ook kunnen bovenkasten een mooi contrast vormen met tegels op de achterwand. 

In een rechte keuken kun je ook kiezen voor een kastenwand. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de ruimte. Bij een rechte keuken met kastenwand is het goed om rekening te houden met de indeling van de overige keukenelementen om te zorgen voor een praktisch en ergonomisch geheel. Kies je voor een kastenwand in jouw rechte keuken, dan ben je in elk geval verzekerd van optimaal gebruik van de ruimte.

Houd je van gezelligheid tijdens het koken? Misschien is een rechte keuken met bar dan iets voor jou! Door het toevoegen van een bar in een rechte keuken doorbreek je het rechte ontwerp met een speels element. Hierdoor wordt de keuken net even anders. 

Heb je nog ruimte over in jouw keuken? Dan kun je overwegen om jouw rechte keuken te combineren met een kookeiland! Een rechte keuken met kookeiland zorgt voor een multifunctionele toevoeging aan jouw keuken. Omdat je rond het kookeiland aan alle kanten kunt bewegen geniet je daarnaast van veel extra werk- en zitruimte.

Rechte keukens in verschillende kleuren en stijlen

Rechte keukens zijn er in alle maten, kleuren en stijlen. Zo kun je jouw rechte keuken helemaal aanpassen naar wens:

  • Een landelijke rechte keuken zorgt voor een warme en knusse sfeer in jouw keukenruimte. Door te kiezen voor een landelijke keuken in de rechte opstelling geniet je van een praktische lay-out én een sfeervolle keuken. 
  • Een moderne rechte keuken combineert de strakke lay-out met een moderne afwerking. Houd je van een rechte strakke keuken, dan zit je met deze stijl goed. Een rechte moderne keuken is tijdloos en makkelijk te combineren met veel interieurstijlen. Hierdoor zit je met deze keuken altijd goed. 
  • Ben je een liefhebber van stoer en luxe? Dan is een zwarte rechte keuken misschien wel wat voor jou. Een donkere rechte keuken trekt dankzij de kleur vaak de aandacht van de ruimte. Ook in combinatie met witte of lichte muren geeft dit een mooi effect. Met een rechte zwarte keuken geef je jouw keukenruimte een tijdloze en luxe uitstraling.
  • Hou je van een frisse en lichte uitstraling, dan zit je altijd goed met een rechte witte keuken. Een witte keuken laat de keuken ruimtelijker ogen, daarom wordt deze kleur vaak toegepast in kleine ruimtes. Lichte rechte keukens zijn daarnaast tijdloos en goed te combineren met andere kleuren voor een vrolijk geheel.

Tips voor de rechte keuken

Vanwege de relatief kleine oppervlakte moet er bij een rechte keuken slim met de beschikbare ruimte worden omgegaan. Benieuwd waar je op moet letten bij het uitzoeken van een rechte keuken? Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet:

  • Praktische inrichting. De meest praktische inrichting voor een rechte keuken is als volgt: voorraadkast en koelkast, opbergruimte voor servies en pannen, spoelbak, werkruimte en kookgedeelte. De volgorde van links naar rechts of van rechts naar links maakt hierbij niet uit. Het gaat erom dat alle elementen elkaar logisch opvolgen. Wanneer je kastjes gaat inrichten, denk dan goed na over welke spullen je vaak tegelijk nodig hebt en zet deze bij elkaar.
  • Benut de ruimte. De kunst is om zo slim mogelijk om te gaan met de ruimte die je hebt. Wij adviseren dan ook om gebruik te maken van de hoogte en dus bovenkastjes op te hangen, of plaats een hoge kastenwand tegenover de keuken. Een andere optie is om voor planken te gaan waar je spullen op kwijt kunt.
  • Denk goed na over de apparatuur. Hoe meer apparatuur je in je keuken wilt, hoe minder kastruimte je overhoudt. Bedenk daarom goed welke apparatuur je echt nodig hebt en kijk vervolgens naar de grootte van het apparaat.

Rechte keuken kopen

Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar de kosten van een rechte keuken? Probeer dan onze budget planner. Zo krijg je direct een prijsindicatie van jouw droomkeuken.

Meer weten?

Met onze 3D keukenplanner is het mogelijk om zelf een keukenontwerp te maken. Dit ontwerp kan je compleet aanpassen op jouw situatie door de afmetingen van de ruimte en de al bestaande objecten zoals ramen, deuren en aansluitingen in de tekening te slepen. Zo krijg je direct een idee hoe de rechte keuken het beste in jouw ruimte past.

Liever persoonlijk advies over een rechte keuken bij jou in huis? We adviseren je graag, zowel in de showroom als bij je thuis. Maak hiervoor een afspraak via onze website. We komen graag bij je langs of zien we elkaar in één van onze vestigingen om onze collectie te bewonderen.

Magazine aanvragen
Afspraak maken