Rechte keukens: efficiënt en ergonomisch koken

De rechte keuken is de meest bekende en eenvoudige keukenopstelling. Deze opstelling is zoals de naam al zegt recht-toe-recht-aan. Of je nu beschikt over een grote of kleine ruimte, een rechte keuken is altijd geschikt, omdat deze maar één achterwand nodig heeft.

Omdat een rechte keuken in de meeste gevallen erg compact is, wordt deze keukenopstelling vooral in smallere ruimtes gebruikt. De compacte vorm zorgt daarnaast voor een efficiënt en ergonomisch gebruik, zodat je met plezier je maaltijden kunt bereiden.  

Een rechte keuken wordt langs de langste zijde van de kamer geplaatst, zodat je zoveel mogelijk ruimte creëert in de keuken. Door de langste zijde te benutten, kun je ook zoveel mogelijk apparaten kwijt in of naast de ombouw. 

Efficiënt en ergonomisch

Een rechte keuken is ideaal wanneer de ruimte van je keuken beperkt is. Door de compacte vorm bevinden alle kastjes zich naast en boven elkaar, waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Bovendien hoef je hierdoor niet veel meters af te leggen, wat een rechte keuken naast efficiënt ook erg ergonomisch maakt. Let er wel op dat je de keuken niet te lang maakt. Dit vermindert het gebruiksgemak. Een rechte keuken is voor iedere ruimte geschikt, maar komt het beste tot zijn recht in een kleinere ruimte.  

Tips voor de rechte keuken

Vanwege de relatief kleine oppervlakte moet er bij een rechte keuken slim met alle ruimte worden omgegaan. Benieuwd waar je op moet letten bij het uitzoeken van een rechte keuken? Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet:

  • Praktische inrichting. De meest praktische inrichting voor een rechte keuken is als volgt: voorraadkast en koelkast, opbergruimte voor servies en pannen, spoelbak, werkruimte en kookgedeelte. De volgorde van links naar rechts of van rechts naar links maakt hierbij niet uit. Het gaat erom dat alle elementen elkaar logisch opvolgen. Wanneer je kastjes gaat inrichten, denk dan goed na over welke spullen je vaak tegelijk nodig hebt en zet deze bij elkaar. 
     
  • Benut de ruimte. De kunst is om zo slim mogelijk om te gaan met de ruimte die je hebt. Wij adviseren dan ook om gebruik te maken van de hoogte en dus bovenkastjes op te hangen. Een andere optie is om voor planken te gaan waar je spullen op kwijt kunt. 
     
  • Denk goed na over de apparatuur. Hoe meer apparatuur je in je keuken wilt, hoe minder kastruimte je overhoudt. Bedenk daarom goed welke apparatuur je echt nodig hebt en kijk vervolgens naar de grootte van het apparaat. Door hier slim mee om te gaan, kun je al snel één of twee extra kastjes plaatsen. 

Persoonlijk advies van Brugman

Met een rechte keuken kun je alle kanten op. Zo kies je eerst voor een bepaalde stijl waarna je eindeloos veel keuze hebt uit kleuren en materialen. Wil je je persoonlijk laten adviseren over een rechte keuken bij jou in huis? Kom dan naar een van onze vestigingen. 

Bekijk ook

open keuken

Open keukens

Parallelkeukens

Parallelkeukens

G keukens

G keukens

U keukens

U keukens

L keukens

L keukens

Home
Terug
Sluiten