De prijs van een keuken: slimme keuzes voor jouw portemonnee

Een keuken, het kloppende hart van je huis, wordt dagelijks gebruikt. Het is dan ook verstandig om goed na te denken over de keuzes die je maakt en wat deze keuzes kosten. Jaap Lankamp, de directeur van Brugman Keukens, deelt met ons in hun podcast dat een gemiddelde keuken ongeveer €17.200 kost. Maar hoe komt deze prijs tot stand en wat kun je doen om hem zo laag mogelijk te houden?

De prijs van een keuken is opgebouwd uit verschillende elementen: kasten, werkblad, apparaten en diverse accessoires zoals kranen en lampen. Daarnaast komt nog de montage van de keuken. Ongeveer een derde van de prijs gaat naar kasten en het werkblad, nog een derde naar apparatuur, 20% wordt ingenomen door diverse accessoires en de overige 10% gaat uit naar de montage van de keuken. 

Slimme keuzes

Hoe kun je nu slimme keuzes maken om de kosten onder controle te houden?

1. Standaard boven maatwerk: Kies voor standaard afmetingen in plaats van maatwerk. Dit kan veel schelen in kosten.

2. Materiaalkeuzes: Denk goed na over de materialen die je kiest, vooral bij het werkblad. Er is aanzienlijk prijsverschil tussen materialen zoals kunststof en composiet. Ook bij de deurtjes van de keuken is materiaalkeuze van belang.

3. Apparatuur: Wees kritisch bij het selecteren van apparatuur. Koop alleen wat je echt nodig hebt en zal gebruiken. Vermijd onnodige luxe als dit niet past bij jouw kookgewoonten.

4. Voorkeur: Bepaal wat jij mooi vindt en prioriteer op basis daarvan. Of het nu een marmer look werkblad of een stoomoven is, zorg dat het aansluit bij jouw persoonlijke smaak.

Handige tips

Een paar handige tips om te besparen op de kosten:

  • Showroomkeukens: Overweeg het kopen van een showroomkeuken. Deze zijn vaak scherp geprijsd en kunnen een uitstekende deal bieden.
  • Zelf installeren: Als je handig bent, overweeg dan om de keuken zelf te installeren. Dit kan montagekosten drukken.
  • A-merk apparatuur: Investeer in A-merk apparatuur. Hoewel het initieel duurder kan zijn, staat het vaak garant voor duurzaamheid en kwaliteit.
  • Bespreekbaar maken: Als de kosten de pan uit rijzen, bespreek het dan direct met de keukenadviseurs. Soms kunnen zij alternatieven of aanpassingen voorstellen om binnen je budget te blijven.

Meer inspiratie opdoen? Luister onze podcast, kom langs in onze showroom of maak een afspraak!

Ben je op zoek naar meer handige tips die kunnen helpen om jouw keuken perfect te maken? Laat je inspireren door onze podcasts ‘Praten als Brugman' of vraag ons magazine aan. Kom langs in een van onze showrooms, bij Brugman staan onze keukenadviseurs altijd klaar om jou te voorzien van een gratis en persoonlijk advies voor jouw nieuwe keuken. Graag nog meer inspiratie opdoen? Lees dan onze andere blogs vol met handige tips en tricks voor het samenstellen van jouw droominterieur.

Bekijk ook onze andere blogberichten

Magazine aanvragen
Afspraak maken