Profiteer t/m zondag van stapelkorting tijdens Brugmania!

Profiteer t/m zondag van stapelkorting tijdens Brugmania!

Het ideale afzuigsysteem voor jouw keuken

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden wanneer het gaat om afzuigkappen. Elke afzuigkap heeft zijn eigen unieke uitstraling en functionaliteiten. Maar hoe bepaal je nu welke variant het meest geschikt is voor jouw keuken en smaak? Op deze pagina leggen we je uit waar je allemaal rekening mee moet houden en geven we een aantal voorbeelden van diverse soorten afzuigkappen.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar de ideale afzuigkap voor in jouw kijken. We zetten een aantal punten voor je op een rijtje.

1. De afvoer van lucht

Een afzuigkap verwijdert sterke geuren of nare luchtjes uit jouw keuken. Deze lucht moet echter wel ergens naar toe en daarom moet je kijken op wat voor manier de lucht in jouw keuken kan worden afgevoerd. Heb jij bijvoorbeeld een afvoer naar buiten of niet? Zo ja, dan wordt de vuile lucht naar buiten afgevoerd. Hiervoor heb je een afvoerslang of -buis nodig. Als je geen afvoer naar buiten hebt, kan je voor een recirculatie afzuigsysteem gaan, waarbij de vuile lucht wordt omgezet in schone lucht en weer je huis in wordt geblazen.

2. De keukenopstelling

Jouw keukenopstelling heeft ook invloed op de keuze voor een afzuigkap. Heb jij bijvoorbeeld een rechte, een U- of L-keuken, waarbij het fornuis tegen de muur aan geplaatst is? Dan kan een wandschouwkap een goede keuze zijn. Deze wordt tegen de muur aan geplaatst, boven het fornuis. Wanneer je een kookeiland hebt waarop het kookgedeelte zich bevindt, vraagt dit om een heel ander afzuigsysteem. Voor een kookeiland is bijvoorbeeld een inbouw plafondafzuigkap of een downdraft afzuigsysteem ideaal. Beide systemen belemmeren het zicht niet wanneer je achter of voor je kookeiland staat. Dit komt omdat de plafondafzuigkap in het plafond is ingebouwd. Dit geldt ook voor het downdraft afzuigsysteem, deze tover je tevoorschijn wanneer je hem nodig hebt.

3. De afzuigcapaciteit

Ook de afzuigcapaciteit is van groot belang wanneer je een afzuigsysteem gaat uitkiezen. Een afzuigkap met grote afzuigcapaciteit zorgt er snel voor dat de lucht in jouw keuken weer helemaal schoon is en alle vuile luchtjes zijn afgevoerd. Een grote afzuigcapaciteit kan er echter wel voor zorgen dat jouw afzuigkap of -systeem wat meer lawaai maakt. Gelukkig combineert een goed ontworpen afzuiging maximale afzuigcapaciteit met minimale geluidshinder. Zo staat de Bora Pure bijvoorbeeld bekend om haar stille motor. Dit zorgt voor weinig lawaai en tegelijkertijd voor een effectieve afzuiging.

4. Innovatieve technologieën

Ben jij fan van het reilen en zeilen in de keuken zo makkelijk en effectief mogelijk maken? Ook op het gebied van afzuiging zijn er meer dan genoeg innovatieve technologieën die het leven in de keuken vergemakkelijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de AEG Hob2Hood? Bij deze afzuigkap activeert jouw kookplaat de afzuiging automatisch wanneer dat nodig is. Hij past zelfs de ventilatie automatisch aan op basis van wat jij aan het koken bent en hoeveel rook of stoom hierbij vrij komt. Naar wens kun je de afzuiging uiteraard ook nog handmatig instellen. AEG biedt nog meer slimme apparatuur die ervoor zorgt dat jij minimaal moeite hoeft te doen in de keuken. Hou jij van innovatieve oplossingen voor in de keuken? Bekijk dan zeker ook even deze prachtig praktische keukenonderdelen.

Een ander merk dat blijft innoveren als het gaat om afzuigsystemen is Bora. Met afzuiging naar beneden oftewel kookplaten met afzuiging erin verwerkt waren zij jaren geleden al de eerste op de markt en ze bewijzen zich keer op keer weer met de nieuwste producten. Dit systeem biedt onwijs veel voordelen. Van aanzienlijk stille motoren dan normale afzuigkappen, een enorm reinigings comfort en als allerbelangrijkste natuurlijk de rechtstreekse afzuiging. Kookdampen kunnen niet eerst opstijgen en zich in de ruimte verspreiden, je kookt alsof je in de frisse lucht staat.

5. Jouw keukenstijl

Naast alle functionaliteiten is ook jouw keukenstijl van groot belang. Je wilt immers geen afzuigkap of afzuigsysteem die niet past bij de rest van jouw keuken. Daarnaast wil je natuurlijk ook wel een afzuigsysteem dat qua uitstraling een mooie aanvulling is op jouw keuken. Je kunt kiezen voor een afzuigkap die juist de aandacht op zich vestigt, zoals de Headspace afzuigkap van Whirlpool die een ontzettend strak en modern design heeft. Deze afzuigkap is tevens erg intuïtief en voorzien van de laatste technologieën. Heb jij liever geen zichtbare afzuigkap in jouw keuken? Overweeg dan een kookplaat met kookveldafzuiging. Een goed voorbeeld hiervan zijn de strakke kookveldafzuigingen van Bora: een stijlvolle manier van afzuiging die optisch geen ruimte in beslag neemt. Wat betreft kleuren, vormen en maten zijn er voldoende opties waaruit je kan kiezen. Zo vind je altijd een afzuigkap of -systeem dat perfect aansluit op jouw keukenstijl.

Maak een afspraak

Kun jij nog wel wat advies gebruiken op het gebied van afzuigkappen en -systemen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Zij beantwoorden met plezier al jouw vragen en laten je graag kennismaken met alle mogelijkheden rondom afzuiging. Alvast wat keukeninspiratie opdoen? Bestel dan ons gratis magazine

Magazine aanvragen
Afspraak maken