L-keuken: de praktische open keuken

De L keuken is een indeling met veel voordelen: de L-vorm is open, gezellig, biedt veel opbergruimte én zelfs een bar is een mogelijkheid. Niet gek dus dat je de L-keuken in veel Nederlandse huizen terugziet in veel verschillende versies en uitvoeringen. Deze keuken is ideaal als gezinskeuken, maar ook als je regelmatig bezoek hebt is het open karakter van de L-keuken heel praktisch. De kenmerken van een L-keuken zijn:

Efficiënte hoekkeuken. De L-keuken wordt ook wel een hoekkeuken genoemd. Tenminste één zijde van de keuken wordt langs een wand geplaatst. De andere zijde kan langs een wand of in de open ruimte staan. Met de opstelling van een L-keuken maak je, net zoals bij een rechte keuken, optimaal gebruik van de ruimte. 
Alles binnen handbereik. Door de L-vorm is de andere zijde van de keuken nooit ver weg. Hierdoor wordt koken nog efficiënter. 
Veel opbergruimte. In de L-keuken heb je de mogelijkheid om te kiezen voor onder- en bovenkasten en daarmee biedt deze opstelling veel ruimte voor opbergen. 
Verkrijgbaar in elke stijl. De hoekkeuken is open, ruimtelijk en het is mogelijk de L-keuken in nagenoeg elke stijl te verwerken. Een strakke moderne keuken met bar, een ruime landelijke keuken of juist een stoere keuken met industriële elementen, het kan allemaal. 

De L-keuken versus de eilandkeuken

De L-keuken en de eilandkeuken zijn de meest populaire keukens. Begrijpelijk, want beide keukens bieden veel gezelligheid en mogelijkheden. Van een L-keuken kan je makkelijk een eilandkeuken maken door een schiereiland te plaatsen. Omdat een schiereiland verbonden is met de andere zijde van de L-keuken heb je nog steeds opbergruimte in de hoek. Wanneer je weinig ruimte hebt, is het echter niet slim om te kiezen voor een eilandkeuken. Je hebt bij deze opstelling namelijk minder plaats voor kastjes, waardoor de kans groot is dat je in de loop van de tijd minder blij wordt met deze keuze. Daarnaast kan de plaats van leidingen bij een eilandkeuken weleens een probleem vormen. Een L-keuken is daarom in de meeste gevallen makkelijker te plaatsen.

Tips voor een L-keuken

  • Om jouw L-keuken efficiënt in te delen, hebben we een aantal tips op een rij gezet:
  • Veel werkruimte tussen de spoelbak en het fornuis is praktisch. Het snijden van bijvoorbeeld groenten zal je namelijk het meeste op deze plaats doen.  
  • Plaats de koelkast aan het uiteinde van één van de zijdes van de L-keuken. Met een hoge kast naast de koelkast heb je veel opbergruimte en het ziet er fraai uit.
  • Vind je het moeilijk de hoek van de L-keuken handig in te delen? Kies voor een carrousel of hoeklade.
  • Kies voor ‘zwevende’ keukenkastjes voor een ruimtelijk effect. Wil je apparatuur wegwerken? Kies dan voor hoge kasten met extra veel opbergruimte. 
  • Zet de eettafel in het midden van de hoekkeuken voor meer werkruimte en gezelligheid. Zo staat het eten nog sneller op tafel. 

Advies over de keukenindeling

Onze adviseurs kunnen je nog veel meer vertellen over efficiënte keukenindelingen en hoe een L-keuken in jouw huis het beste tot zijn recht komt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom naar één van onze vestigingen voor persoonlijk advies.  

Bekijk ook

open keuken

Open keukens

Parallelkeukens

Parallelkeukens

G keukens

G keukens

U keukens

U keukens

L keukens

L keukens

Home
Terug
Sluiten