Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Maak je keuken kidsproof

Als gezin met (jonge) kinderen breng je veel tijd door in de keuken. Van ontbijt tot lunch tot diner en alles daartussenin. Daarom is het belangrijk dat je keuken niet alleen mooi en functioneel is, maar ook veilig en praktisch is voor je kinderen. In deze blog geven we tips over hoe je je keuken kidsproof kunt maken.

Zo maak je de keuken veilig

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt met name voor de keuken. Kinderen zijn nieuwsgierig en enthousiast en zien nergens gevaar. Met een paar simpele oplossingen kunnen kinderen gewoon kind blijven in de keuken. Gewoon plezier maken en papa en mama helpen met eten maken.

  • Softclose-sluitingen voor deuren en lades zijn een uitkomst. Zo voorkom je dat  vingertjes bekneld raken. Eventueel extra te beveiligen met bijvoorbeeld een magneetsluiting of speciaal beslag. 
  • Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een kokendwaterkraan met kinderbeveiliging. Kinderen branden zich nooit meer aan te heet water.
  • Een greeploze keuken kan ook helpen om ongelukjes te voorkomen. Hierdoor zijn er namelijk geen uitstekende grepen om tegenaan te stoten.
  • Koken op inductie is voordeliger en veiliger dan koken op gas.Geen open vuur en een snel afkoelende kookplaat. Laat de pangrepen niet uitsteken over het aanrechtblad.
  • Verder is het slim om inbouwapparatuur, zoals ovens, op hoge plekken te plaatsen buiten bereik van de kinderen.
  • Zet losse apparatuur achter op het aanrecht. Dit voorkomt dat kinderen zichzelf bezeren als ze bijvoorbeeld aan een snoer trekken.
  • Schoonmaakspullen? Zo hoog mogelijk, liefst achter slot en grendel.

Misschien vind je het geen probleem om die lieve vette handjes te zien op je keukenkastjes. Misschien ook wel: dan is het verstandig om te kiezen voor een matte afwerking in plaats van hoogglans, omdat je hierop minder snel vingerafdrukken ziet. Bedenk hierbij ook dat donkere kleuren sneller vingerafdrukken laten zien dan lichte kleuren. Aan jou de keuze!

Laat de kinderen meedoen in de keuken

Naast veiligheid is het ook belangrijk om de kinderen te betrekken bij het koken. Zo kun je kindermessen aanschaffen, die wel snijden bij de juiste beweging maar niet scherp zijn. Ook kun je een leertoren aanschaffen. Dit is een verhoogd opstapje met daarop een platform en leuningen, waardoor kinderen veilig mee kunnen helpen in de keuken.

Maak je kinderen bewust van wat er gebeurt in de keuken en de mogelijke gevaren. Begin hierbij klein, bijvoorbeeld met het afwegen van ingrediënten, roeren in de soep, scheppen in bakjes, het opscheppen van borden of het bakken van koekjes. Zo leren kinderen wat er wel en niet kan in de keuken.

Tot slot is het leuk om je kinderen een eigen speelgoedkeuken te geven. Hiermee kunnen ze dezelfde handelingen uitvoeren als jij in de echte keuken. Zo voelen ze zich betrokken bij het kookproces en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Brugman is zelf ook kidsproof

Kom gezellig met de kinderen om onze keukens te zien. Onze winkels zijn helemaal kidsproof zodat je relaxed rond kan lopen. Bovendien vinden we het leuk om de kinderen alle aandacht te geven in onze winkel. Leven in de brouwerij!

Wil je je keuken kidsproof maken?

Je krijgt van ons alle tijd en goed advies hoe je een geweldige keuken samenstelt waarin je met het hele gezin gezellig en veilig tijd kan doorbrengen.

Bekijk ook onze andere blogberichten

Magazine aanvragen
Afspraak maken