Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Profiteer nu van stapelkorting tijdens Brugmania!

Open keukens: de gezellige sfeer van een open keuken

Wanneer je aan een open keuken denkt, denk je aan gezelligheid! Wanneer de keuken direct verbonden is met de woonkamer is het namelijk gemakkelijk om contact te maken tijdens het koken. Daarnaast is deze keukenopstelling ook erg handig wanneer je kleintjes hebt die je in de gaten wilt houden, of om tijdens het koken je favoriete tv-programma te kijken. De gezellige sfeer van een open keuken is mogelijk in verschillende maten, stijlen en soorten. Ben je op zoek naar open keuken inspiratie en open keuken voorbeelden, lees dan snel verder.

Kenmerken van de open keuken

Wat maakt een open keuken een echte open keuken? Brugman zet het voor je op een rij:

Open opstelling
Een open keuken heeft natuurlijk een open opstelling, maar de ene open keuken is de andere niet. Een open keuken kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan een hoekkeuken of een rechte keuken met een bar. Een overeenkomstig kenmerk van alle open keukens is dat de keuken niet is afgesloten van de woonkamer, bijvoorbeeld door muren of deuren.

Gevoel van ruimte
Door een open keuken krijg je een gevoel van ruimte. Door een eettafel in de open ruimte te plaatsen creëer je een echte leefkeuken.

Een eiland als blikvanger
Veel mensen kiezen voor een eiland als blikvanger in hun open keuken. Van het eiland kun je bijvoorbeeld een bar maken, een kookeiland of beide!

Opgeruimd
Een open keuken komt het best tot zijn recht wanneer deze netjes is opgeruimd. Zorg dus voor voldoende opbergruimte. Eventuele afwas is tenslotte ook vanuit de woonkamer te zien.

Aandacht voor het afzuigsysteem
Als je wil voorkomen dat de hele woonkamer ruikt naar jouw heerlijke gerecht, kun je tegenwoordig rekenen op krachtige afzuigsystemen in allerlei mooie designs. Bij Brugman is het mogelijk om te kiezen voor de modernste keukenapparatuur. Hierdoor behoort een woonkamer vol kookgeuren tot het verleden!

Open keuken vs. de half open keuken

Waar je kunt gaan voor een volledig open keuken, behoort in veel ruimtes een half open keuken ook tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende meningen over wat een half open keuken precies is. Zo zou je een open keuken met kookeiland ook een half open keuken kunnen noemen, omdat het kookeiland de ruimte toch een beetje afsluit van de woonkamer. Toch blijft de keuken en woonkamer één geheel en dit is dan ook het gemeenschappelijke kenmerk van half open keukens. Een andere optie is een keuken waarbij de keuken gedeeltelijk achter een keukenbar of muur verstopt is. Dit heeft voornamelijk als voordeel dat je bijvoorbeeld de vaat gemakkelijker kunt verstoppen. Ook een L-vormige keuken ‘om de hoek’ wordt wel eens een half open keuken genoemd. Wil je weten hoe een open keuken in jouw ruimte past? Probeer dan onze gratis 3D-planner en maak een ontwerp dat precies aansluit op jouw ruimte.

Open keuken in kleine ruimte

Wil je graag een open keuken in een kleine ruimte? Dit is zeker mogelijk. Een kleine open keuken zien we tegenwoordig steeds vaker. Het opent de beschikbare ruimte en maakt dat zowel de keuken als de woonkamer groter lijken. De gehele woning wordt ruimtelijker waardoor een open kleine keuken bijdraagt aan de leefbaarheid van het hele huis. Je kunt een open keuken dan ook zeker overwegen wanneer je een relatief kleine ruimte tot je beschikking hebt.

Verschillende opstellingen in een open keuken

Open keukens zijn mogelijk in verschillende opstellingen. We bespreken hier de meest voorkomende:

  • Open keuken met eiland
    Een open keuken met kookeiland of een open keuken met keukeneiland (zonder kookplaat dus) is de laatste jaren mateloos populair. Deze opstelling geeft de mogelijkheid voor veel gezelligheid, samen koken aan het eiland en maakt van jouw keuken het middelpunt in je woning.
  • Open keuken met bar
    Een open keuken met bar maakt ontbijten, werken, borrelen en samenzijn in de keuken makkelijk en uitnodigend! Met een bar in de open keuken is gezelligheid dan ook gegarandeerd.

Open keukens in verschillende stijlen

Open keukens zijn mogelijk in verschillende stijlen en materialen. Hiermee kun je de sfeer van jouw keuken bepalen. De twee meest voorkomende en tegengestelde stijlen zijn de moderne open keuken en de landelijke open keuken. Houdt je van een strakke open keuken, dan is de moderne keukenstijl iets voor jou. Ben je fan van een zachte en rustieke uitstraling? Dan is een open landelijke keuken wat je zoekt! 

Tips voor een open keuken

Om de inrichting van de open keuken makkelijk te maken, hebben we een aantal open keuken tips op een rij gezet:

  • Zorg voor een slimme opstelling zodat je altijd een mooi aanzicht hebt vanuit de woonkamer. Wanneer je kiest voor een kookeiland heb je aan de achterzijde een goede plek waar het wat rommeliger mag zijn. 
  • Voor een opgeruimd effect kun je het beste kiezen voor inbouwapparatuur en de prullenbak netjes weggewerken. 
  • Stem de stijl van de open keuken af op de sfeer in de woonkamer. Dan worden beide ruimtes één geheel. Een vloer en plafond die doorlopen van de woonkamer naar de keuken zullen dit effect nog eens extra versterken. 
  • Denk na over een lichtplan. Wanneer je klaar bent met koken zal je het werklicht willen dimmen en is het fijn als je sfeerverlichting aan kan zetten.

Persoonlijk advies van Brugman

Meer weten? We adviseren je graag, zowel in de showroom als bij je thuis. Maak nu een afspraak of kom naar één van onze vestingen en bekijk de mogelijke opties samen met onze adviseurs. Ook als je meer informatie nodig hebt of graag wil dat we voor jou aan de slag gaan met een keukenontwerp, kan je terecht in onze winkels. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een open keuken.

Magazine aanvragen
Afspraak maken