Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Slimme keukenindelingen

Bij het plaatsen van je nieuwe keuken is het belangrijk om goed na te denken over de indeling. Deze bepaalt namelijk hoe flexibel en snel jij je heen en weer beweegt in de keuken, hoe ergonomisch jij aan het werk bent in de keuken en hoe jij de ruimte optimaal benut. In deze blog zetten we voor je op een rij hoe jij jouw keuken zo slim als mogelijk indeelt.

De keukendriehoek

De keuken is als het ware jouw werkplek om elke dag de lekkerste gerechten te bereiden en op tafel te zetten. Om deze werkplek zo ergonomisch en gebruiksvriendelijk als mogelijk te maken, is het van belang dat er niet al te veel afstand zit tussen de plekken waar je het meeste staat. Dit zijn doorgaans de spoelbak, het fornuis en de koelkast.

De afstand tussen deze drie onderdelen wordt ook wel de keukendriehoek genoemd. Bij een ergonomische keuken ligt de totale afstand tussen elk van deze drie onderdelen tussen de zes en acht meter. De afstand tussen de spoelbak en de kookplaat is bij voorkeur onder de twee meter, omdat je hier het meest tussen heen en weer beweegt. Hou hier dus goed rekening mee bij het bepalen van de indeling van jouw keuken.

Links- of rechtshandig

Al denk je er misschien niet meteen aan, bij het bepalen van de indeling van jouw keuken is het ook belangrijk om te kijken naar of jij links- of rechtshandig bent. De werkruimte naast de spoelbak en het fornuis zijn van belang, omdat rechtshandige mensen doorgaans met de klok mee werken en linkshandigen tegen de klok in. Ook naar welke kant de keukenkastjes het beste kunnen opendraaien is afhankelijk van of jij links- of rechtshandig bent.

De beste indeling voor jouw keuken

De beste indeling voor jouw keuken is afhankelijk van de vorm en de grootte van jouw keuken. Heb jij een kleine keuken? Ga dan voor een rechte, I-vormige keuken. Op die manier neemt jouw keuken het minste ruimte in beslag en blijft er voldoende bewegingsvrijheid over. Geniet jij van een wat grotere keukenruimte? Overweeg dan zeker een keuken met een (kook)eiland. Hiermee creëer je extra werkruimte maar ook een gezellige zitplaats waar je aan kunt borrelen en bijkletsen.

De beste indeling is ook afhankelijk van de vorm van jouw keuken. Heb jij een vierkante keukenruimte? Dan benut een U-vorm keuken optimaal de ruimte. Bij een rechthoekige ruimte, of een keuken die overgaat in de woonkamer is een L-vormige keuken een efficiënte optie. De L-keuken is ook perfect om te combineren met een bar of eiland.

Opbergzones

Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw keuken te vergroten, zorg je ook voor voldoende opbergzones in de keuken. Zo kun je genoeg keukengerei kwijt en oogt je keuken altijd opgeruimd en ordelijk. Ga bijvoorbeeld voor een mooie apothekerskast waar jij al je spulletjes in kwijt kunt. Ook een carrousel of dubbele, diepe lades creëren extra opbergruimte. Bij Brugman adviseren we je graag over de diverse opbergmogelijkheden.

Ergonomische afmetingen

Tot slot geven we je nog advies over de aan te raden afmetingen in jouw keuken. De hoogte en diepte van jouw keuken zijn afhankelijk van hoe lang je bent. Ben jij 170 tot 195 centimeter lang? Dan is een hoogte van 95 centimeter ideaal voor de hoogte van jouw werkblad. Ben jij kleiner dan 170 centimeter? Dan is 90 centimeter de juiste hoogte. Lees hier meer over de ideale hoogte van jouw werkblad en keukenapparatuur.

Maak een afspraak

Ben jij benieuwd wat voor jouw keuken de beste indeling is? Maak dan een afspraak in een van onze winkels met een adviseur. Zij beantwoorden met plezier al je vragen en helpen je graag verder om jouw droomkeuken te realiseren, door bijvoorbeeld een keuken op maat voor je te tekenen.

Magazine aanvragen
Afspraak maken