Handige schoonmaaktips voor iedere keuken

Het schoonmaken en -houden van je keuken is erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor een hygiënische omgeving om jouw eten te bereiden, maar ook blijft het design van je keuken langer behouden met goed onderhoud. Dagelijks een doekje over het werkblad en de kookplaat halen is echter niet voldoende. Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om alle onderdelen grondig te reinigen. In deze blog geven wij je handige tips voor het schoonmaken van jouw keuken.

Oud en vertrouwd

Je kent het vast wel: een overvolle keukenkast met verschillende flessen schoonmaakmiddel. Voor ieder keukenapparaat, klusje en materiaal bestaat tegenwoordig een apart schoonmaakmiddel. Wat veel mensen echter niet weten is dat je vaak meer in huis hebt om schoon te maken. Simpele producten zoals azijn, citroen of zuiveringszout (baking soda) heb je vaak al in huis en bieden de perfecte hulp tijdens een grote schoonmaak in de keuken.

De handigste tips op een rijtje

 • Kalkaanslag verwijderen
  Kalkaanslag is vaak hardnekkig en lastig te verwijderen. Met azijn verwijder je handig en snel kalkaanslag uit de gootsteen, zonder dat je hier chemische middelen zoals bleekmiddel voor hoeft te gebruiken.
 • Glanzend schone keukendeurtjes
  Maak een schoonmaakmiddel dat bestaat uit één derde deel plantaardige olie en twee derde deel zuiveringszout en je hebt het perfecte schoonmaakmiddel voor vieze keukenkastjes. Schrob de deurtjes en planken met een spons, een tandenborstel of poetsdoek.
 • Wat je wel niet kan doen met een citroen
  Een citroen komt vaak van pas tijdens het schoonmaken. Door wat partjes neer te leggen in bijvoorbeeld de koelkast of het bestekbakje van de vaatwasser verdwijnen vervelende geurtjes als sneeuw voor de zon. Ook na het bakken van vis zorgt citroen ervoor dat je pan weer helemaal schoon wordt en fris ruikt.
 • Een opgeruimde koelkast
  Raak je soms het overzicht kwijt in jouw koelkast? Er staan overal halfvolle potjes en restjes? Neem dagelijks even vijf minuten de tijd om de koelkast op te ruimen. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Als je iedere keer een plankje opruimt en er een doekje doorheen haalt, is de koelkast binnen de kortste keren weer schoon en overzichtelijk.
 • Een schone oven en magnetron
  Heb je de oven of magnetron gebruikt en is deze toe aan een schoonmaakbeurt? Neem de binnenkant na het afkoelen af met een doekje met allesreiniger. Nare geurtjes krijg je eruit door een bakje met citroenpartjes in water in de oven of magnetron te zetten en te verwarmen. Twee minuten in de magnetron en 15 minuten in de oven op 200 graden is genoeg voor een frisse geur. Voor de grote schoonmaak smeer je de oven helemaal in met een mengsel van zuiveringszout en water. Laat het één nacht intrekken en de volgende dag maak je het geheel schoon met een vochtige doek.
 • Zuiveringszout: je beste vriend
  Zuiveringszout komt vaak van pas bij het schoonmaken. Een aangekoekte pan, een oven met etensresten of de gootsteen maak je weer glanzend schoon met zuiveringszout. Strooi wat zuiveringszout op het gewenste gedeelte en boen het schoon met een halve citroen.
 • De afzuigkap
  Eens in de zoveel is het belangrijk om de afzuigkap goed schoon te maken, zodat deze de etensluchten effectief afzuigt. Ook hierbij komt de citroen goed van pas. Zet een pan water met een uitgeknepen citroen erin op het vuur met de afzuiger aan. De damp zorgt ervoor dat het schoonmaken van de roosters in de afzuiger daarna veel makkelijker is.

Bestel ons gratis magazine

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw nieuwe keuken? Bestel dan ons gratis keukenmagazine. Hierin vind je een overzicht van de collectie, de nieuwste keukentrends en lees je de ervaringsverhalen van onze klanten. Bestel het magazine nu en het wordt binnen drie werkdagen gratis bij jou thuisbezorgd.

Home
Terug
Sluiten