Keramisch of inductie: waar doe je goed aan?

Ga je een nieuwe keuken kopen? Dan kun je beter niet meer voor een gaskookplaat kiezen. Want Nederland gaat tussen nu en 2050 stap-voor-stap van het aardgas af. Keramisch en inductie koken zijn nu de beste alternatieven. Maar waar doe je goed aan? We helpen je op weg!

Keramisch koken

Een keramische kookplaat wordt verwarmd met spiralen. Hierdoor duurt het best een tijdje (1 à 2 minuten) voordat de plaat opwarmt. En na gebruik koelt de kookplaat maar langzaam af. Je bent dus minder flexibel en met kleine kinderen in de buurt is het niet echt ideaal. Wel weer fijn: je kunt je oude pannen blijven gebruiken en de huidige stroomtoevoer volstaat meestal prima. Bij een inductiekookplaat is dat wel anders. Hiervoor heb je vaak toch echt een nieuwe pannenset nodig en de stroomvoorziening moet worden aangepast. Dat brengt flink wat extra kosten met zich mee.

Koken op inductie

Toch is inductie de meest geadviseerde én gekozen kookwijze. Want de aanschaf en installatie ervan mag dan prijziger zijn, een inductiekookplaat heeft veel voordelen ten opzichte van een keramisch exemplaar. De plaat warmt snel op, koelt snel af en heeft (tegenwoordig) vaak flexibele kookzones. Je kunt je pan dan wegzetten waar je maar wil en het hitteveld past zich precies aan de bodem van de pan aan. Ook je grotere pannen kun je zo prima kwijt. Omdat niet de kookplaat maar de pan wordt opgewarmd, is koken op inductie bovendien een stuk veiliger: als er geen pan op de plaat staat gebeurt er niets. Er zit ook altijd standaard een kinderbeveiliging op de kookplaat. Dat voelt toch nét even beter.

Meer badkamer inspiratie opdoen?

  • 56 pagina's vol met design-inspiratie
  • Binnen 3 dagen in je brievenbus

Energieverbruik

Een inductiekookplaat verbruikt én verspilt minder energie dan een keramische kookplaat. Ter vergelijking: een inductiekookplaat verbruikt 175 kWh per jaar en je bent rond de € 40,- kwijt aan energiekosten. Bij een keramische kookplaat ligt het verbruik hoger: 225 kWh per jaar. Dat kost je dan ongeveer € 51,75 per jaar.

De voor- en nadelen nog eens op een rij:

keramisch koken
keramisch koken

Wat zijn de voordelen van keramisch koken?

  • Voordeliger qua aanschaf
  • Meestal geen extra stroomtoevoer nodig
  • Je kunt je oude pannen blijven gebruiken
keramisch koken
keramisch koken

Wat zijn de nadelen van keramisch koken?

  • Opwarmen & afkoelen duurt lang
  • Verbruikt veel energie
  • Schakelt niet automatisch uit en blijft lang heet
inductie koken
inductie koken

Wat zijn de voordelen van inductie koken?

  • Warmt snel op, koelt snel af
  • Energiezuinig
  • Kinderbeveiliging
  • Schakelt automatisch uit

Wat zijn de nadelen van inductie koken?

  • Prijziger qua aanschaf
  • Stroomvoorziening moet worden aangepast
  • Je hebt speciale pannen nodig

Tilburg

Antoon Boeren

Ook toe aan een Brugman?

Kom langs in de winkel of plan een thuisafspraak

Je ontvangt nu behalve 20% korting op elke keuken en 10% korting op elke badkamer ook nog een gratis Aquahot kraan en/of een gratis spiegel met LED. We nemen graag de tijd voor jou en jouw droomkeuken of -badkamer.

  • Bekijk actie
Magazine aanvragen
Afspraak maken