Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

De 10 beste schoonmaaktips voor een brandschone keuken

Wat voelt er heerlijker dan aan slag gaan in een brandschone keuken? Juist, het voldane gevoel als je klaar bent met schoonmaken! Als je het slim aanpakt, kom je met simpele producten zoals schoonmaakazijn, citroen en zuiveringszout (baking soda) een heel eind. Daarom delen we de 10 beste schoonmaaktips voor een brandschone keuken met je.

Tip 1. Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag op bijvoorbeeld kranen is vaak hardnekkig en lastig te verwijderen. Met schoonmaakazijn verwijder je kalkaanslag zonder dat je hier chemische middelen voor hoeft te gebruiken. Warm een goede laag schoonmaakazijn een beetje op in een pan en giet in een lege spuitfles. Spuit de kalkvlekken in met het goedje. Laat dit zo’n 15 tot 20 minuten intrekken en schrob de vlekken hierna met een spons tot de vlekken zoveel mogelijk verdwenen zijn. Hoe dikker de kalklaag, hoe lastiger de vlekken te verwijderen zijn. Krijg je de vlek er na hard poetsen niet helemaal weg? Herhaal het proces dan regelmatig.

Tip 2. Glanzend schone keukendeurtjes

Maak een schoonmaakmiddel dat bestaat uit één derde deel plantaardige olie en twee derde deel zuiveringszout en je hebt het perfecte schoonmaakmiddel voor vieze keukenkastjes. Schrob de deurtjes en planken met een spons, een tandenborstel of poetsdoek.

Tip 3. Een schone oven en magnetron

Heb je de oven of magnetron gebruikt en is deze toe aan een schoonmaakbeurt? Neem de binnenkant na het afkoelen af met een doekje met allesreiniger. Nare geurtjes krijg je eruit door een bakje met citroenpartjes in water in de oven of magnetron te zetten en te verwarmen. Twee minuten in de magnetron en 15 minuten in de oven op 200 graden is genoeg voor een frisse geur. Voor de grote schoonmaak smeer je de oven helemaal in met een mengsel van zuiveringszout en water. Laat het een nacht intrekken en de volgende dag maak je het geheel schoon met een vochtige doek.

Tip 4. Zuiveringszout: je beste vriend

Zuiveringszout komt vaak van pas bij het schoonmaken. Een aangekoekte pan, een oven met etensresten of de gootsteen maak je weer glanzend schoon met zuiveringszout. Strooi wat zuiveringszout op het gewenste gedeelte en boen het schoon met een halve citroen. Aangekoekte pannen maak je schoon door een laagje water op te zetten met wat zuiveringszout. Laat even doorkoken, daarna afkoelen en dan kun je pan met de losgeweekte etensresten schoonschrobben.

Tip 5. De afzuigkap- en roosters

Eens in de zoveel is het belangrijk om de afzuigkap goed schoon te maken, zodat deze de etensluchten effectief afzuigt. Ook hierbij komt de citroen goed van pas. Zet een pan water met daarin een uitgeknepen citroen op het vuur en zet de afzuiger aan. De damp zorgt ervoor dat het schoonmaken van de afzuigroosters daarna veel makkelijker gaat.

Tip 6. Kies de juiste producten voor de juiste materialen

Schoonmaken heeft alleen zin als je de juiste producten gebruikt. Als je de verkeerde producten gebruikt, kan je helaas meer kwaad dan goed doen. Reinig RVS dus met een RVS-reiniger, glas met een glasreiniger, je fornuis met een geschikte ontvetter, etcetera. Als je het jezelf makkelijk wil maken, kun je de producten van Clean Pro gebruiken: duurzame schoonmaakmiddelen voor de keuken én badkamer. Met de Clean Pro Dieptereiniger en Foam Reiniger kun je alles (oké, behalve hout en niet-afwasbare muurverf) in de keuken én badkamer veilig en volledig schoonmaken. Zo heb je maar twee producten nodig voor je volledige schoonmaak. Wel zo makkelijk.

Tip 7. Poets steeds weer een ander onderdeel

Schoon voelt echt schoon als álles schoon is! Boen dus ook van tijd tot tijd de plekken waar je poetsdoek niet vaak komt. Schrob de filters van de afzuigkap, maak de koelkast schoon, boen alle grepen glanzend schoon en haal de planken en kasten leeg om op alle oppervlakken schoon te maken. Doe niet alles in één keer, maar pak regelmatig een grotere poets klus op en je zult versteld staan van het effect.

Tip 8. Reinig de voegen tussen de tegels voor een stralend geheel

Voegen zijn typisch zo’n onderdeel dat snel vergeten wordt, maar als je deze klus oppakt gaat je keuken stralen. Een oude tandenborstel en bleekmiddel zijn een perfecte low-budget oplossing voor deze taak. Breng het bleekmiddel met de tandenborstel aan op de voegen en laat dit een half uur intrekken. Spoel de voegen daarna af met water en ze blinken je tegemoet. Groots effect gegarandeerd.

Tip 9. Leer ook hoe je de nieuwste snufjes in je keuken schoonmaakt

Heb jij je keuken verrijkt met de nieuwste technologieën? Neem dan de moeite om te leren hoe je deze mooie apparatuur veilig schoonmaakt. Verkeerde reinigingsmiddelen of methoden kunnen meer kwaad dan goed doen. Maak een Quva vacuummachine bijvoorbeeld schoon met een vochtige doek en zachte zeep of een beetje glasreiniger (spuit deze op de doek, nooit direct op het apparaat). Gebruik nooit een schuursponsje, schuurmiddelen, antikalkmiddelen en azijn. Dit geldt ook voor een Quooker en stoomoven. Daarnaast is het bij de Quooker en stoomoven ook nodig om te ontkalken. Hoe je dit moet doen is voor elke stoomoven anders, raadpleeg hier dus de handleiding van je eigen stoomoven voor. Voor een Quooker kun je op deze onderhoudspagina zien wat je precies te doen staat.

Tip 10. Ruim je koelkast op

Raak je soms het overzicht kwijt in jouw koelkast? Er staan overal halfvolle potjes en restjes? Neem dagelijks even vijf minuten de tijd om de koelkast op te ruimen. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Als je iedere keer een plankje opruimt en er een doekje doorheen haalt, is de koelkast binnen de kortste keren weer schoon en overzichtelijk.

Maak een afspraak bij Brugman

Ben je op zoek naar meer tips en advies? Kom dan langs in een van onze Brugman winkels. Onze adviseurs helpen je graag verder. Wil je verzekerd zijn van advies én een ontwerp op maat door een gespecialiseerde adviseur? Maak dan een afspraak! Vraag ook ons magazine aan voor nog meer tips en laat je inspireren.

Magazine aanvragen
Afspraak maken