5 tips om je champagne te serveren met de jaarwisseling

Gepubliceerd op 1-01-1970

Het jaar 2017 is alweer in aantocht en ook de jaarwisseling komt steeds dichterbij. Naast vuurwerk en oliebollen mag ook de champagne niet ontbreken tijdens deze gezellige nacht. Met dit bruisende gouden drankje ga je het nieuwe jaar ongetwijfeld goed in. Moet jij nog een fles inslaan en weet je niet goed welke? Of twijfel je hoe deze het beste kunt serveren aan je gasten? Brugman helpt met onderstaande tips!

Tip 1. Kies de juiste fles champagne

Heb je weinig kennis van champagne? Breng dan een bezoek aan een goede wijnwinkel waar medewerkers je van deskundig advies kunnen voorzien. Een fles champagne moet namelijk passen bij de gerechten of hapjes die je serveert. Wil je toch zelf een fles uitzoeken? Kies dan een fles champagne uit die past bij je wijnvoorkeur.  

Tip 2. Serveer champagne op de juiste temperatuur

Het serveren van te koude of te warme champagne is natuurlijk zonde van dit lekkere glaasje bubbels. Let er daarom op dat champagne geserveerd moet worden tussen de 10 en 12 graden. Het beste kun je de fles een dag van tevoren in de koelkast leggen. 

Tip 3. Plop de kurk van de fles

Natuurlijk is het leuk om ’s nachts om twaalf uur de kurk van de fles te laten schieten. Hierbij gaat er echter wel veel champagne verloren en de mousse verdwijnt sneller. Zonde van een toch best wel prijzige fles. Om toch knallend het nieuwe jaar in te gaan én te genieten van een lekker glaasje bubbels is het verstandig om de kurk met een kleine plop van de fles te knallen. Wil je toch spectaculair het nieuwe jaar in? Koop dan een goedkope fles cava. Om 23.59 goed schudden en dan kun je echt knallend het nieuwe jaar in! Houd wel een dweil bij de hand.

Tip 4. Schenk de champagne in twee delen in flûtes

De smaak van champagne komt het beste tot zijn recht in flûtes. Dit zijn dunne, smalle glazen op een hoge voet van dun glas of kristal. Schenk het glas nooit in één keer vol, maar doe dit in twee delen. Vul eerst de flûte tot ¼ vol, wacht totdat het schuim is gezakt en schenk het glas vervolgens tot ongeveer de helft vol. Na afloop mogen de glazen niet in de afwasmachine of in ruim sop afgewassen worden. Als er namelijk zeepresten achterblijven, zal de champagne de volgende keer neerslaan. 

Tip 5. Bewaar de champagne in een koelemmer

Om 0.00 uur wil je natuurlijk gewoon bij je gezelschap zijn om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zet daarom om 23.45 uur een koelemmer klaar met daarin de fles champagne. Deze kun je voor de helft vullen met ijsklontjes en tot driekwart bijvullen met koud water. Leg hier een servet bij zodat je de fles kunt afdrogen wanneer je wilt schenken.  

Magazine aanvragen
Afspraak maken