12 onderhoudstips voor een mooie keuken

Gepubliceerd op 1-01-1970

Wanneer je een nieuwe keuken koopt ga je ervan uit dat je er lang van kan genieten. De realiteit is wel dat je de keuken regelmatig moet schoonmaken om je keuken zo mooi te houden. En elke keuken kan zo nu en dan wel wat extra aandacht gebruiken in de vorm van een onderhoudsbeurt. Weet jij welk schoonmaakmiddel geschikt is voor het materiaal van jouw aanrechtblad? En hoe je vlekken voorkomt op het rvs van de apparatuur? Bij Brugman weten we veel van keukens én over het juiste onderhoud van jouw keuken. We geven je graag onze 12 onderhoudstips om je keuken mooi te houden. 

Onderhoud van je keuken voor elke dag

 1. Om het dagelijkse onderhoud van je keuken makkelijk te maken, kun je viezigheid het beste zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer je het laat zitten, hoe moeilijker het weer te verwijderen is. 
 2. Gebruik altijd een schone en zachte doek of spons. Wanneer er grove deeltjes of zand in een doek zitten is de kans op beschadigingen groter. Ook een schuurspons kan veel schade aanrichten aan gladde en glanzende oppervlakken dus bewaar deze voor de afwas en niet voor het onderhoud van je keuken. 
 3. Voor een perfect resultaat na elke poetsbeurt wrijf je alle oppervlakken goed droog na het schoonmaken. Zo voorkom je strepen, kringen en aanslag van water. 
 4. Gebruik de juiste middelen voor het onderhoud van de verschillende materialen in je keuken. Dit betekent dat het in veel gevallen niet slim is de reiniger van het aanrechtblad ook voor de kastfronten te gebruiken. Misschien een open deur, maar hier gaat het vaak fout. 

Onderhoud van aanrechtbladen

 1. Om het aanrechtblad lang mooi te houden is het belangrijk dat je eten en drank met veel kleurstoffen direct verwijdert. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee, rode wijn en bepaalde kruiden als kerrie en kurkuma. 
 2. Voor het onderhoud van elk soort aanrechtblad is een specifiek middel verkrijgbaar. Kijk eens bij de kenmerken van verschillende soorten materialen aanrechtbladen en je begrijpt gelijk waarom dit belangrijk is. Heel handig zijn deze onderhoudsets. Voor bijvoorbeeld een granieten of kunststof aanrechtblad vind je hier de juiste onderhouds- en beschermmiddelen. 
 3. Bij de instructies van een reinigingsmiddel staat vrijwel altijd dat je het middel eerst moet testen op een klein oppervlak. Ondanks dat je wellicht geen zin hebt om 24 uur te wachten, doe dit toch!
 4. Goede ventilatie is ook belangrijk bij het onderhoud van je keuken en aanrechtblad. Wanneer je de afzuigkap en centrale ventilatie goed gebruikt kunnen hitte en vocht niet condenseren en vlekken achterlaten. Open de vaatwasser pas 20 minuten nadat het programma is afgelopen, zodat de damp het aanrecht op den duur niet beschadigt. 

Onderhoud van keukenapparatuur

 1. Onze belangrijkste tip voor het onderhouden van keukenapparatuur: lees het advies van de fabrikant goed door. De handleiding krijg je bij het apparaat en hierin staat vaak ook welke middelen je wel en niet moet gebruiken.  
 2. Veel keukenapparatuur bestaat uit een combinatie van glas en rvs. Voor beide materialen zijn specifieke middelen verkrijgbaar. Zorg dat de glasreiniger niet op het rvs komt en andersom, om vlekken te voorkomen. 

Onderhoud van deuren en grepen

 1. Voor het onderhoud van de kastdeurtjes in je keuken gebruik je natuurlijk ook een product dat geschikt is voor het reinigen van dat specifieke materiaal. In het geval van een greeploze keuken zal dit wellicht vaker nodig zijn dan wanneer je wel grepen hebt.  
 2. Na intensief gebruik kan je de deuren weer soepel laten sluiten door middel van een druppeltje olie in het scharnier. Gebruik hiervoor niet de olie waarmee je ook bakt in de keuken, maar een olie geschikt voor scharnieren.  

Specifiek advies?

Als je niet zeker weet welk soort onderhoud jouw keuken nodig heeft of welke reiniger geschikt is, kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze adviseurs kunnen je alles vertellen over de kenmerken van verschillende materialen, zodat je precies weet hoe je jouw keuken goed onderhoudt.

Bekijk ook onze andere blogberichten

Magazine aanvragen
Afspraak maken